
 
SUBJECT: Community Care Policy Clarification CCAD 02005, CBA HCSS 02002, PHC 

02001 
 
TO: Regional Administrators 

Regional Directors 
Long Term Care Services 

FROM: Becky Beechinor 
Assistant Deputy Commissioner 
Long Term Care Services 
State Office W-511 

DATE: January 13, 2003 
 
 
This letter clarifies what is considered the service schedule for Primary Home 
Care/Family Care (PHC/FC) and Community Based Alternatives (CBA) Personal 
Assistance Services (PAS).  
 
Policy Question 1: 
 
What is a service schedule? 
 
Policy Clarification 1: 
 
The service schedule is the service delivery plan based on the authorized units of 
service.  It is as general, or as specific, as both the client/client’s family and provider 
agency agree to and that meets the needs of the client. 
 
When developing the service schedule, the number of hours must not exceed the 
authorized hours indicated on the appropriate Texas Department of Human Services 
(DHS) authorization form.  Actual hours delivered per week can exceed the scheduled 
hours when at the documented client’s request and in accordance with the flexibility of 
services policy found in the CBA Provider Manual, Section 4451.1 and in the PHC 
Provider Manual, Section 5522.  The provider agency may develop a service schedule 
with fewer than the authorized hours if the client/client's family states fewer hours than 
authorized are needed, and this is documented in the client's file.  The following are 
examples of service schedules: 
 

Example 1: 
Authorization: 10 hours per week 
Service Schedule: 10 hours per week 

 
Example 2: 

Authorization: 10 hours per week 
Service Schedule: 2 hours, 5 days per week 
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Example 3: 

Authorization: 10 hours per week 
Service Schedule: 8:00 a.m. – 10:00 a.m., Monday through Friday 

 
Example 4: 

Authorization: 10 hours per week 
Service Schedule: 9 hours per week (the client/client's family must state 

they only need 9, and this is documented in the 
client's file) 

 
 
Note:  For PHC and FC: 
 
• the provider agency must notify the case manager in writing if the hours in the 

service schedule are fewer than six hours per week; and 
• the provider agency must continue to ensure that a PHC client receives at last one 

personal care task per week. 
 
The DHS case manager may specify a schedule on Forms 2101 or 2110 based on 
health and safety concerns for the client.  For example, a client indicates he needs 
breakfast because he takes insulin for diabetes.  However, the final schedule is agreed 
upon by the client and the agency. 
 
 
Policy Question 2: 
 
For telephony users, will contract monitors review a telephony report showing specific 
entries for "Time-in/Time-out"? 
 
Policy Clarification 2: 
 
A report showing “Time-in/Time-out” would be used as part of the process to determine 
compliance with the service break rules only when the service schedule  is specific to 
attendant arrival and departure times.  Telephony is still an optional system based on 
the system requirements outlined in LTC Information Letter 01-15. 
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An electronic version of this policy clarification, as well as past Community Care Policy 
Clarifications, can be accessed at  
http://www.dhs.state.tx.us/programs/communitycare/policyletters/PolicyCBACCAD.html 
 
Please contact your contract manager if you have any questions regarding this policy 
clarification.  Contract Staff should contact Sarah Hambrick at (512) 438-2578. 
 
Signature on file 
 
Becky Beechinor 
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 SO Staff 
 


