
 
SUBJECT: Community Care Policy Clarification CCAD 02002, CBA/HCSS 02001 
 
TO: Regional Administrators 

Regional Directors 
Long Term Care Services 

FROM: Becky Beechinor 
Assistant Deputy Commissioner 
Long Term Care Services 
State Office W-511 

DATE: February 7, 2002 
 
 
Policy Question 1:  
 
Is a Community Based Alternatives (CBA) Home and Community Support Services 
(HCSS) agency required to provide a client with a physician ordered flu shot? The flu shot 
was included on the plan of care from the physician to the HCSS agency. 
  
Policy Clarification 1:  
 
Yes. An HCSS agency must provide the immunization in accordance with HCSSA 
standard §97.22 (b) (2) (B) "The appropriate health care personnel shall perform services 
as specified in the plan of care". HCSS agencies contracted to provide CBA are required 
to deliver services under the Licensed Home Health category of licensure. 
 
Policy Question 2:  
 
Can an HCSS agency carry out orders for skilled services signed by a physician assistant 
(PA) or advanced practice nurse (APN)? 
 
Policy Clarification 2: 
 
Yes. All skilled treatment must be ordered by a medical doctor (MD), doctor of osteopathy 
(DO), or a practitioner. A PA and APN fall under the Practitioner definition found in HCSSA 
Standard §97.2 (62). 
 
If you have any questions on this letter, please contact your contract manager. 
 
signature on file 
 
Becky Beechinor 
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