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This policy clarification addresses questions regional contract managers asked when 
attending the training sessions on Day Activity and Health Services/Emergency 
Response System (DAHS/ERS) Monitoring guides.   
 
DAHS  
 
Policy Clarification Question 1:  Can the service item (Title XIX or Title XX) on Form 
2310 be blank if monitor is unable to identify the funding type for sample client? 
 
Clarification 1:   Yes.  This block will be deleted from Form 2310 in a future revision.   
Policy Clarification Question 2:  Can the COGNOS report tell us if the client is 
DAHS Title XIX or XX? 
 
Clarification 2:  Yes.  A separate report must be requested for Title XX clients. 
  
Policy Clarification Question 3:  Can a responsible party sign off on the written 
complaint procedures provided to the client?  (Service Initiation Standard 2d) Several 
facilities have clients with vision impairments and mental illness who cannot sign. 
 
Clarification 3:  Yes.  This will be added in a future revision. 
 
Policy Clarification Question 4:  Does a DAHS participant have to sign off on 
complaint procedures annually? 
 
Clarification 4:   No.  There is no requirement for client signature.  However, 40 TAC 
§49.13(b) specifies that the agency must provide each client with the procedures to 
file a complaint, and this must be provided both verbally and in a written format each 
year. 



 
Policy Clarification Question 5:  How is Standard 2a, Service Initiation read if a worker 
holds Form 2101 (initial notice) for several days before mailing it to the agency?  If this 
appears to be a continuous problem, the caseworker's supervisor should be notified. 
 
Clarification 5:  The standard is not met if services were not initiated within 7 days from 
the date entered in Item 4 on Form 2101.  
 
Policy Clarification Question 6:  Can we use receipt date/stamp date for Standard 2a? 
 
Clarification 6:  No.   
 
Policy Clarification Question 7:  Form 2310, Service Initiation Standard 2c contradicts 
Form 2101 instructions which indicates the client schedule is optional.  Which is correct? 
 
Clarification 7:  Form 2101, Client Schedule is not optional.  Form instructions will be 
revised and included in an upcoming revision.   
 
Policy Clarification Question 8:  What should we consider as a "sequence" of days for 
Administrative Standard #6? (week/mos/usual - Appendix VI p. 18) 
 
Clarification 8:  A sequence would be considered as Monday through Friday unless a 
substitute was used and it would be one day.  
 
Policy Clarification Question 9:  What is the financial error code when a client gets fewer 
units than what DHS paid? 
 
Clarification 9:   F2. 
 
Policy Clarification Question 10:  Does each page of Form 3683 count as "one record" 
to figure administrative errors?  What if it takes two pages to get all the clients listed and 
only one page is not signed? 
 
Clarification 10:   No.  All the pages for the reporting period would be considered one 
record.  The last page of the reporting period must be signed and dated on or after the last 
date of service.   
 
Policy Clarification Question 11:  On Standard 2c, can information be recorded/sent on 
Form 2067 instead of Form 2101 by agency? 
 
Clarification 11:  No.  40 TAC §98.205(c) specifies the facility must complete and return 
DHS's authorization for community care services form to the caseworker within 14 days 
from the beginning date of coverage in Item 4 of DHS's authorization for community care 
services form .  The facility must indicate date services were initiated, the schedule for 
delivering services, and the total units authorized for the client. 
 
Policy Clarification Question 12:  On Standard 2c, should this be units or actual hours at 
bottom of Form 2101?  (If units, then it should be units/hours.) 
 
Clarification 12:   It should match what is authorized on Form 2101, Item 18.  We will 
revise form in an upcoming revision to reflect units for DAHS and hours for other 
applicable programs. 



 
Policy Clarification Question 13:  When did the requirement for yearly notifications of 
complaints procedures take effect? 
 
Clarification 13:   40 TAC §49.13(b) was effective October 1, 2000. 
 
Policy Clarification Question 14:  Appendix VI, Page 19.  What about recouping only 
highest error (administrative) on "each attendance record"?  Needs clarification as to what 
this means.   
 
Clarification 14:  If you have more than one administrative error per attendance record, 
the contract manager recoups only for the administrative error that results in the highest 
units in error. 
 
Policy Clarification Question 15:  Why does Form 3687 ask for error rate?  What is this 
number used for?  
 
Clarification 15:   To determine need for corrective action/sanction and schedule for 
subsequent fiscal reviews. 
 
Policy Clarification Question 16:  When a facility has multiple vehicles for transporting 
clients, per the statement from the facility director, one vehicle is not being used, do we 
check that vehicle for heating, air conditioning and registration? 
 
Clarification 16:  No. 
 
Policy Clarification Question 17:  For Standard 3b, did the facility director/nurse notify a 
relative or other responsible person the same day a client became ill or injured at the 
facility?  How is this standard read if documentation reviewed is not signed or dated?    
 
Clarification 17:  Standard 3b would not be met if there is no documentation available to 
show the notification was done on the same day the client became injured or ill.       
ERS  
 
Policy Clarification Question 1:  What is the review period for ERS? 
 
Clarification 1:  Review period for ERS is 3 months for compliance and one month for 
fiscal. 
 
Policy Clarification Question 2:  How soon after the provider has been trained should 
contract staff officially conduct a monitoring? 
 
Clarification 2:  Generic Contracting Rule 40 TAC §49.25(f) specifies the service quarter 
for all reviews begins no earlier than two full months after the provider agency has 
received his orientation/training.  A chart is provided in the Contract Monitoring and 
Complaints Procedures Manual to avoid confusion in selecting the service months. 
 
Policy Clarification Question 3:  Is a participant considered an "initial case" when he 
returns home after two months in a nursing facility and equipment was never removed? 
 
Clarification 3:  No.  Contractor can leave a unit in the home for 90 days if the monthly 
system checks were conducted during the 90 day period. 



 
Policy Clarification Question 4:  Do we have to look at a continuous tape or is call log 
(entered into computer) enough?  (Do we have to use continuous tape to verify accuracy 
of logs?) 
 
Clarification 4:  No you do not have to look at the continuous tape.  Please reference 40 
TAC §52.201(b) that states the provider agency must connect the home unit equipment to 
the monitoring system and ensure that the equipment has an alternate power source if the 
power fails.  The equipment at the response center must be equipped with a tape readout 
that prints the code number of the alarm, the unit/subscriber number, the date, and the 
time of the activated alarm.  
 
If you have questions concerning this information, please follow regional protocol or 
contact Janet Horace at 512-438-3157. 
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