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Policy Clarification Question 1: 
Can the Community Based Alternatives (CBA) Assisted Living/Residential Care (AL/RC) facility 
refuse to accept an applicant based on the Texas Index of Level of Effort (TILE) level? 
 
Clarification 1:  
No. The AL/RC facility cannot refuse to accept the applicant based on TILE level. The CBA 
provider manual, 4350 Standards for Operation, §46.2005, Standards for Operation states that 
the facility must accept all of the Texas Department of Human Services (DHS) referrals if space 
is available. 
 
Policy Clarification Question 2: 
Can the AL/RC facility request the Department of Human Services (DHS) nurse to perform a 
TILE re-set if the facility is not satisfied with the first assessment? 
 
Policy Clarification 2: 
Yes, after services have been initiated by the AL/RC facility. The AL/RC facility administrators 
may request a review of the TILE assessment by contacting the TDHS Regional Nurse. The 
TDHS nurse will then visit the client, conduct a TILE re-set and communicate her decision in 
writing to the facility administrator and case manager. 
 
If there are questions on this policy clarification, staff should contact their CBA contract 
manager. 
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