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This policy clarification pertains to the adaptive aids and should be added to the Community 
Based Alternatives (CBA) Manual section 4424.3. 
 
Policy Question 1: 
If a participant contacts a durable medical equipment (DME) supplier and has a lift chair or any 
adaptive aid delivered without consulting the Home and Community Support Services (HCSS), 
should the lift chair or adaptive aid be approved on the Individual Service Plan (ISP)? 
 
Clarification:  
No. If the participant independently contacts a durable medical equipment (DME) vendor for 
payment of any adaptive aid through private insurance, Medicare or Medicaid then the purchase 
of the adaptive aid is between the Medicaid participant and the DME vendor. In this situation, 
the adaptive aid is not added to the participant's waiver ISP. 
 
Policy Question 2: 
If the HCSS agency has an adaptive aid or DME delivered to a participant's home without prior 
approval from the case manager during the process of trying to determine what Medicare and 
Medicaid will pay, would the item be approved on the ISP? 
 
Clarification:  
Not until a denial is received from Medicare/Medicaid. When that happens, the HCSS agency 
RN can submit a service plan change requesting authorization for payment of the item through 
CBA. 
 
Policy Question 3: 
If Medicare pays only 80% of the lift mechanism for a lift chair and Medicaid pays the 20% for 
the lift mechanism, can the coast of the chair be requested through CBA? If so, when can the 
chair be requested? Is there any stipulation when the chair can be placed in the home and have 
it paid by Medicare? 
 
Clarification: 
Yes, the cost of the chair can be requested through CBA if Medicare and Medicaid won't pay for 
the chair. The chair should not be incorporated into an individual's CBA waiver ISP until 
approval is obtained from Medicare and Medicaid for the cost of the lift mechanism. Medicare 
does not care how long the chair has been in the individual's home or if a new chair will be 
purchased to contain the lift mechanism. 
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Policy Question 4: 
Should a Form 3848 be completed on an adaptive aid that is totally covered by 
Medicare/Medicaid, or only on those which CBA pays a portion of the cost? 
 
Clarification:  
A form 3848 is completed for every adaptive aid and minor home modification where CBA pays 
all of the cost. In instances where CBA would pay only a portion of the cost, such as the copay, 
CBA does not monitor for the completion of purchase, participant's satisfaction, or the need for 
any training/orientation. 
 
Policy Question 5:  
Should a Form 3848 be completed on items where only the 20% copay is requested as an 
adaptive aid? 
 
Clarification 5 :  
See response for Question #3  
 
If there are questions on this policy clarification, staff should contact their CBA contract person 
and HCSS agencies should contact their contract manager.  
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