
 
SUBJECT: Community Care Policy Clarification CCAD 04002, DAHS 04001 
 
TO: Regional Administrators 

Regional Directors 
Long Term Care Services 

FROM: Marilyn Eaton 
Director 
Long Term Care Services 
State Office W-511 

DATE: February 27, 2004 
 
 
 
 
The following clarification pertains to billing for Day Activity and Health Services (DAHS), 
and is effective immediately. 
 
Policy Question 1:  
 
May a DAHS facility bill for more units of DAHS in a given week than the Texas 
Department of Human Services (DHS) case manager has authorized? 
 
Policy Clarification 1: 
 
No. 40 Texas Administrative Code (TAC) §98.211 (b) states 
 

"The facility is not entitled to payment if: (4) the facility's monthly claims do 
not correspond to the facility's service authorizations and DHS' Daily 
Attendance/Daily Transportation Record form."  

 
A DAHS facility may bill for services provided to the client only up to the number of units 
authorized per week. The DHS case manager can authorize a maximum of ten units of 
DAHS per week. 
 
40 TAC §98.202(a) states 
 

"A Day Activity and Health Services (DAHS) facility must: (2) provide 
services at least 10 continuous hours each day, five days a week (Monday 
through Friday), except for published holidays."  

 
A DAHS facility may be open longer than ten hours per day, or on weekends, if they 
choose to do so. The facility must post its hours and follow the posted schedule, as 
required by licensure. 
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The client and the DAHS facility will determine the schedule the client will attend the DAHS 
facility, within the published days and times the DAHS facility is open. A client unable to 
attend the DAHS facility on his regularly scheduled day(s) may make up any time missed. 
However, the makeup day(s) must be during the same calendar week (Sunday through 
Saturday) on the days the facility is open according to the posted schedule. Missed 
days may only be made up at the client’s request. 
 
A DAHS facility will be required to repay/negative bill any units paid that exceed the 
authorization. 
 
Attached is DAHS Provider Manual Section 5130, which will replace this section until a 
revision can be sent out. 
 
An electronic version of this policy clarification, as well as past Community Care Policy 
Clarifications, can be accessed at: 
http://www.dhs.state.tx.us/programs/communitycare/policyletters/index.html. 
 
Please contact your contract manager if you have any questions on this letter. Contract 
managers should contact Sarah Hambrick at (512) 438-2578 if they have any questions. 
 
[signature on file] 
 
Marilyn Eaton 
 
ME:ck 

http://www.dhs.state.tx.us/programs/communitycare/policyletters/index.html
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DAHS Provider Manual Section 5130 
 
 
Units of service are designated on Form 2101, Authorization for 
Community Care Services, as follows:  
 

• one unit equals more than three hours but less than six hours (or 
half day); and  

• two units equal more than six hours (or one full day) up to 10 
hours.  

 
The caseworker cannot authorize more than 10 units of DAHS per week. 
A client who needs less than three hours of service per week is not 
eligible for DAHS. You may provide services to the client up to the 
number of units authorized per week. 
 
If the client is scheduled to attend the facility on certain days of the week, 
and the client is unable to attend on one of those days, the client can 
make up this day on a subsequent day. The makeup day must be during 
the same calendar week (Sunday through Saturday) on the days the 
facility is open according to the posted schedule. Missed days may only 
be made up at the client’s request.   
 
If the client is authorized to receive two units (six hours or more) of 
DAHS, you cannot stop providing services (take the client home) after the 
client receives the six hours. Because the facility must be open 10 hours 
a day, you must allow clients to receive up to 10 hours of service if they 
have been determined by the caseworker to need two units (six hours or 
more) of care by the DAHS facility.  
 



CCAD PC DAHS Billing Attachment 1, Page 2 

DAHS Provider Manual Section 5130 
 
 
Before referring the client to you, the caseworker 
 

• verifies Medicaid eligibility for the month in which financial 
eligibility is determined, or  

• certifies the applicant eligible for Title XX DAHS.  
 
The caseworker refers the client to you by sending you a referral packet 
consisting of Form 2110, Form 2059, and Form 2101.  
 
 
5140 Freedom of Choice 
 
The client maintains freedom of choice among the DAHS facilities that 
serve the client's area based on federal requirements for services which 
are funded under Medicaid. If the applicant/client meets all DAHS 
eligibility requirements, he has freedom of choice in choosing a DAHS 
facility, regardless of any relationship to the provider.  
 
§98.202(a)(3) — A Day Activity and Health Services (DAHS) facility must 
serve eligible clients, unless a facility is at licensed capacity.  
 
If, after completing the health assessment, the facility determines the 
facility cannot meet the needs of the client, the facility may request a joint 
staffing via Form 2067 to the caseworker to determine why the facility 
cannot meet the needs of the client.  
 
§98.203 — Written Referrals for Services 
 
(a)Day activity and health services (DAHS) facilities receive written 
referrals from caseworkers based on the following priorities:  
(1)client's choice; 
(2)physician's choice, if stated; and 
(3)rotation of eligible providers. 
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